søndag 10. oktober 2010

Høytlesning i dagens digitale verden

Høytlesing er ikke uvanlig i skolesammenheng, og noen vil kanskje oppleve akkurat denne delen av undervisningen som veldig ubehagelig.
For hva skjer? Jo, læreren peker på deg, det er din tur til å lese. Du vet at alle ser på deg, du kjenner svetten piple og det snører seg i halsen.
Høytlesning er en viktig del i lese- og skriveopplæringen, men kanskje ikke like fruktbar for alle?
I dagens digitale verden er mulighetene så uendelige mange flere enn den tradisjonelle høytlesningen, her er et eksempel fra Høiland og Wølner (2007:90):
Elevene kan enten alene eller sammen med en voksen lese inn og lagre tekst ved hjelp av et digitalt verktøy. Videre kan eleven lytte gjennom teksten, endre og lese inn teksten om igjen. Til slutt kan man legge ut og presentere teksten for andre.
Med å drive høytlesning på denne måten unngår man å utsette elvene for mulig latter eller overbærende smil.
Når man driver høytlesing ved hjelp av digitale verktøy gir man elevene muligheten til å utbedre og endre den oppleste teksten.
Jeg sier ikke at vi skal slutte med den tradisjonelle høytlesningen i skolen, men at vi også kan se på andre muligheter for å utvikle elevens egen lesing. Jeg tror at høytlesning på denne måten kanskje kan skape et engasjement og en utvikling hos de leserne som opplever høytlesning som ubehagelig. Kanskje denne måten å drive høytlesning på vil stimulere til økt leselyst?
Hva tror dere?

5 kommentarer:

  1. Dette synes jeg var interessant å lese, og en god ide. Det tar litt tid for læreren å sette seg inn i det, men jeg tror det er absolutt verdt det.

    SvarSlett
  2. Fint at du har lest deg til IKT-innsikt.
    Lydopptak kan gjøres i PowerPoint eller Photo Story. Det er fort gjort å lære. Audacity er et gratis lydredigeringsprogram. Med dette programmet kan du (og elevene) lage hørespill.

    SvarSlett
  3. Synes denne måten å jobbe hørtes interesant og en god måte å jobbe på. Tror det er mange elever som sliter med høylesning og da er dette et supert alternativ!

    SvarSlett
  4. For det første Marianne; for en oppdatert, flott blogg du har fått deg, dette må du lære meg! (Med tanke på det en kan se ut vindusruta for øyeblikket) For det andre; Dette har jeg aldri hørt blitt brukt, det ville vært spennende å prøve ut, feks. til hørespill som Thomas nevner!

    SvarSlett
  5. Takk,takk og takk :)
    For min del har IKT bøkerne vært veldig nyttige og lærerike.

    SvarSlett