onsdag 10. november 2010

SCRIBUS- øvelse gjør mester!


Ovenfor ser du plakaten min som jeg lagde i Scribus.
"Endelig", sier jeg og puster lettet ut! Dette var ikke "bare, bare".

Dette med Scribus var ikke enkelt å forstå seg på, men nå virker det som bitene begynner å komme seg på plass. Jeg opplevde at Scribus var krevende og utfordrende å få til på første forsøk, men som alt annet, det blir enklere etter hvert!
Jeg valgte å lage min plakat om Unni Lindell, dette fordi dama og bøkene hennes fenger meg. For å komme i gang med plakaten lagde jeg et tankekart om Unni Lindell.

Elementene som er brukt på plakaten har jeg valgt ut med den hensikt at de skal relatere til henne som person og som forfatter. Bildene har jeg funnet litt her og der, så vi kan nok si at jeg er litt på kant med opphavsrettighetene.

Til plakaten har jeg brukt PhotoFiltre for å endre størrelsen på bildene. Tilslutt har jeg tatt utklipp av plakaten med ScreenHunter, dette for å kunne publisere den her på bloggen min.

Selv om veien til sluttproduktet var litt kronglette sitter jeg igjen med følelsen av at "øvelse gjør mester", så jeg gir meg nok ikke med denne første plakaten.

mandag 8. november 2010

Digitalt sammensatte tekster


Kom over denne siden om digitalt sammensatte tekster - hva og hvordan. 
Ta en titt på den, den er genial!
Filmen forklarer hva digitalt sammensatte tekster er og hvordan de kan brukes i skolen.

Marianne tester ScreenHunter!


ScreenHunter- Hva er det?
ScreenHunter er et program for å ta utklipp av skjermbilder.
I mange tilfeller kan det være lurt å ha muligheten til å ta en kopi av hele eller deler av et skjermbilde. Dette kan for eksempel være en internettside eller et bilde.
Ovenfor kan du se et eksempel på bruk av ScreenHunter hvor jeg har tatt et utklipp av Kathrins blogginnlegg ”filmatisering av egenprodusert tekst”. Utklippet har jeg lagret som jpg- fil for så å kunne publisere det på bloggen min. (Dette med jpg- fil fant jeg ut helt av meg selv).

Jeg blir så fasinert av alle disse hjelpemidlene som jeg ikke trodde fantes. Stadig vekk slår det meg at ”dette skulle jeg ha lært før” eller ”hvorfor har ingen vist meg dette før?” Jeg tror det er akkurat det som er mitt problem, jeg tilegner meg ikke disse verktøyene eller ferdighetene selv, jeg må ha noen til å vise meg det. Slik som i dag, da Kathrin viste meg hvordan jeg henter et utklipp med ScreenHunter. Burde jeg skjønt at jeg skulle trykke f6? Ja, egentlig. Det var jo veldig sannsynlig da hun viste meg det. Det sto jo der!
Tunglært eller ikke, det handler vel mer om å gjøre det i praksis enn å få det forklart?  Uansett, takk til Kathrin som reddet dokumentasjonen min og ikke minst et takk til digitale verktøy for tålmodigheten og evnen til å overaske!
Og sist men ikke minst, Takk til meg selv for et nytt selvtillits- boost!!! J

Marianne tester Photostory 3!

Nå har jeg endelig testet Photostory 3.

Photostory er et gratisprogram fra Microsoft hvor man kan sette sammen stillbilder til en fortelling. Jeg synes ”fortelling” min ble kjempe fin og artig!

Slik gikk jeg frem:
 Først lastet jeg ned Photostory, noe som egentlig gikk av seg selv. Så redigerte jeg bildene mine i Photofiltre. I for eksempel mitt tilfelle hvor bildene er tatt med en Iphone med meg delvis hengende ut av bilruta i fart, hadde denne redigeringen mye å si for mitt sluttprodukt! Videre så lastet jeg inn bildene i Photostory hvor de legges på en tidslinje, her kan man endre rekkefølgen på bildene og piffe opp fortellingen med kommentarer, musikk og forskjellige ”slider”.  Photostory var enkelt og ikke minst veldig gøy! Det gav virkelig mersmak kan du tro, så nå er jeg godt i gang med min private fortelling.

”Photostory er et enkelt, kreativt verktøy som gir mange muligheter, samtidig som det gir mulighet til å sette fokus på den enkle, gode fortellingen der en setter sammen tekst (lydkommentar) og bilde”.
For videre lesing og forklaring på bruk av programmet se: Norskboka.no ( Leif Harboe 2010:117)

lørdag 6. november 2010

Vinteren er her..

Det er vinter snart
Og lite som er bart.

Det er barn som aker
Og kjerringer som baker.

Det er røde neser
Og kalde kinn.

Men inne venter han som er bare min!




Endelig et bilde på bloggen min!
Dette med å legge ut bilder på bloggen min satte jeg meg som mål ganske tidlig, men allikevel har bildene blitt utelatt.
Du tenker sikker hvorfor, ja, det gjør egentlig jeg også med tanke på hvor lett det var å laste opp et bilde!
Det fantes jo et ikon for opplasting av bilder på verktøylinja!
 Tenke seg til at det var så lett?
Nå er jeg nesten litt flau her jeg sitter, men jeg er egentlig ganske stolt også.

Ovenfor har jeg laget et lite dikt om vinteren og satt til et passende bilde. Bilde har jeg lekt meg med i PhotoFiltre og det var gøy kan du tro!
Dette er kanskje noe man kan gjøre i en klasseblogg?







mandag 11. oktober 2010

HOKUSPOKUS ?

Kom over dette innlegget i Eva 2.0 sin blogg.
Hun har laget en kort animasjonsfilm om 6 åringenes lek med plastelina.
Eva skriver i sitt innlegg at barna opplevde denne filmen "som å spole rask framover".
Jeg synes dette er en fin måte å bruke digitale verktøy på i skolesammenheng. Tenk hvilke nye erfaringer og kunnskaper barna fikk av denne lille filmen. Ja, jeg skriver lille. Men det er fordi Eva beskriver denne aktiviteten som: "ikke noe særlig hokuspokus".
Jeg tror faktisk jeg skal prøve meg på en slik selv, etter hvert som jeg blir varmere i trøya.
Filmen kan dere se her: https://evabra.wordpress.com/2010/01/26/f%C3%B8rste-klasse-leker-med-plastilin/

Sølvi anbefalte denne bloggen i et av sine innlegg og nå vil jeg gjøre det samme! Så til dere som enda ikke har tatt en titt, les og bli engasjert!

søndag 10. oktober 2010

Hør leselekse digitalt

Kom over følgende innlegg på laererikt.no, synes det passet til mitt innlegg: Høytlesning i dagens digitale verden".
http://laererikt.no/leseleksen-digitalt

I koblingen kan du lese om Audacity, som er et åpent kildekodeprogram som kan brukes til for eksempel innlesing av tekst.
Dette er ment som et tips til bruk av digitale verktøy i undervisningen og ikke med den hensikt at jeg som lærer skal slippe å bruke en time til å høre elevene i leseleksa eller for å spare tid i undervisningen.

Høytlesning i dagens digitale verden

Høytlesing er ikke uvanlig i skolesammenheng, og noen vil kanskje oppleve akkurat denne delen av undervisningen som veldig ubehagelig.
For hva skjer? Jo, læreren peker på deg, det er din tur til å lese. Du vet at alle ser på deg, du kjenner svetten piple og det snører seg i halsen.
Høytlesning er en viktig del i lese- og skriveopplæringen, men kanskje ikke like fruktbar for alle?
I dagens digitale verden er mulighetene så uendelige mange flere enn den tradisjonelle høytlesningen, her er et eksempel fra Høiland og Wølner (2007:90):
Elevene kan enten alene eller sammen med en voksen lese inn og lagre tekst ved hjelp av et digitalt verktøy. Videre kan eleven lytte gjennom teksten, endre og lese inn teksten om igjen. Til slutt kan man legge ut og presentere teksten for andre.
Med å drive høytlesning på denne måten unngår man å utsette elvene for mulig latter eller overbærende smil.
Når man driver høytlesing ved hjelp av digitale verktøy gir man elevene muligheten til å utbedre og endre den oppleste teksten.
Jeg sier ikke at vi skal slutte med den tradisjonelle høytlesningen i skolen, men at vi også kan se på andre muligheter for å utvikle elevens egen lesing. Jeg tror at høytlesning på denne måten kanskje kan skape et engasjement og en utvikling hos de leserne som opplever høytlesning som ubehagelig. Kanskje denne måten å drive høytlesning på vil stimulere til økt leselyst?
Hva tror dere?

mandag 4. oktober 2010

IKT I SKOLEN

"Når IKT til skolen
kommer,
blir det som en helt ny sommer!
Elevene klapper,
de ler og danser.
Lærerne ordner maskiner som stanser!
Hvis teknologien brukes
med fornuft
og forstand,
vil en kunne vandre inn i
et nytt og spennende
land!
Husk, lover, regler og
god folkeskikk,
da får du nok dreisen,

Lykke til på reisen!"


(Linda Ree, hentet fra norsknettskole.no 04.10.10 kl 19.42)


Kom over en side som henvender seg til lærere ang IKT i undervisningen. Nettstedet belyser sider ved IKT i skolen og hvordan man kan bruke IKT i undervisningen.

Sjekk ut nettstedet her:
http://norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/v01/145-IKT_i_skolen/

mandag 27. september 2010

Skrivende mennesker


For å forsøke å utvikle mine egne kunnskaper innenfor området blogging og ikke minst bruk av blogging i skolesammenheng, har jeg skummet gjennom pensum og googlet blogging opp og ned.
I denne forbindelse kom jeg over følgende utsagn av Leif Harboe:

"Det ville være synd om vi som er norsklærere ikke var skrivende mennesker, hvis vi sluttet å skrive den dagen vi satte siste punktum i master- eller hovedoppgaven" (Norskboka.no 2010:21)

Leif Harboe fremmer bruk av blogging i skolesammenheng, både for lærere og elever og jeg kjenner jeg blir nysgjerrig av det han presenterer i boka si. Hvordan kan jeg som lærer i 1-4. klasse bruke blogging i undervisningen? Er det mulig å gjennomføre en blogg i denne aldersgruppa og hva gir det elevene?

Blogging i grunnskolen kan vekke skriveglede blant de yngste skolebarna, samtidig kan bloggingen brukes som en kontakt mellom skole og hjemmet.
 Her er et eksempel på en blogg tilhørende en 3. klasse : http://tredjeklasse.blogspot.com/

Har noen av dere andre kommet over andre klasseblogger av interesse?

I tillegg vil jeg påpeke at det er både fordeler og ulemper ved bruk av blogging i skolesammenheng. Rita Schmidt, lærer ved Iglemyr skole presenterer fordeler og ulemper ved bruk av blogging i bloggen sin : http://schmidt-rita.blogspot.com/2008/02/fordeler-og-ulemper.html

tirsdag 14. september 2010

Blogging på timeplanen

I dag stod det blogging på timeplanen. Hvordan i alle dager skulle dette gå?

Tro det eller ei, her sitter jeg.. en tirsdagskveld og leker meg på bloggen min.

Hva var det Thomas sa om å bli hekta?